Smarte hjem – fordelene ved å bruke Zigbee-standarden
Uncategorized
Annonse
Det kan være komplisert å orientere seg i smarthjemjungelen, med en mengde forskjellige produsenter, protokoller og standarder. Kostnadene for å lage et smart hjem har sunket betraktelig i løpet av kort tid, men samtidig har også utvalget vokst betraktelig. Til syvende og sist er det selvfølgelig bra for forbrukere, men det gjør også at du må følge nøye med når du velger smarthjemprodukter. Begrepet «Zigbee» dukker ofte opp i forbindelse med smart belysning og andre dingser, og denne protokollen har flere fordeler.
Åpne standarder og lukkede økosystemer
De aller fleste som kjøper en smart lampe vil egentlig bare at den skal funke, det samme gjelder selvfølgelig for både fjernstyrte støvsugere, automatisk katteluker og alt annet som finnes til det smarte hjemmet. Samtidig kan det være lurt å sette seg inn i det grunnleggende når det gjelder for eksempel Zigbee og andre løsninger. Et Zigbee system er enkelt forklart noen komponenter, for eksempel lamper eller temperaturmålere, som kommuniserer med en sentral, en bryter eller en såkalt «bro» via Zigbee-protokollen. Et helt konkret eksempel er lamper og lyspærer fra Philips Hue, som støtter Zigbee i tillegg til andre kommunikasjonsformer.
I utgangspunktet kan type protokoll høres uinteressant ut, men det handler om kompatibilitet og integrasjon med andre systemer. I stort finnes det noen plattformer som er helt lukket, og som knytter deg helt til én leverandørs produkter og tjenester. Det kan selvfølgelig fungere fint i noen situasjoner, men det gir deg begrensede muligheter både når det gjelder å bygge ut systemet og eventuelt bytte leverandør noen gang i fremtiden. Zigbee er en åpen standard, noe som gjør det mulig å benytte mange komponenter på tvers av sentraler, broer og tjenesteleverandører.
Konkret om Zigbee som en del av et smart hjem
Teknisk er Zigbee en IEEE 802.15.4-basert spesifikasjon for kommunikasjon mellom enheter med lavt strømforbruk. Det betyr at protokollen er perfekt tilpasset bruk i smarthjemløsninger. Rekkevidden er begrenset, med en fysisk rekkevidde på mellom 10 og 100 meter ved fri sikt. Det betyr selvfølgelig at rekkevidden kan være betydelig kortere inne i en bolig.
Legg merke til at Zigbee ikke er det samme som Wi-Fi eller trådløst internett. Det finnes mange lyspærer og andre smarthjemenheter som kobler seg direkte til det trådløse nettet fra ruteren i boligen, men det kan være fordelaktig å samle styring av belysning via et eget nett som Zigbee, også med tanke på stabilitet og mulighet for å bygge videre på systemet.
I utgangspunktet skal det være mulig å benytte Zigbee-kompatible enheter sammen med infrastruktur fra forskjellige leverandører. Det betyr helt konkret at lamper og lyskilder fra for eksempel Philips Hue og Ikea skal kunne benyttes om hverandre, og samtidig også kobles sammen med helt infrastruktur, sentraler og apper fra helt andre leverandører. Her er likevel bildet litt mer komplisert, og det kan lønne seg å lese en del om andres erfaringer med spesifikke integrasjoner før du prøver selv.
Oppsummert er Zigbee en utrolig fleksibel og kraftig plattform for smarthjemløsninger. Derfor kan det lønne seg å se etter denne standarden når du handler.