LED-belysning – smart i praktisk talt alle rom i boligen
Elektronikk

Denne artikkelen er en betalt annonse.
I dag har LED-lyskilder og LED-belysning overtatt praktisk talt hele markedet, det er bare noen få nisjeprodukter som benytter gammeldagse glødepærer eller tilsvarende. LED kan benyttes både innendørs og utendørs, ja til og med i svært tøffe miljøer som kalde kjellere eller en glohet badstue.
Robuste materialer
I utgangspunktet er en LED-lyskilde bygget opp av en liten diode, samt litt elektronikk til styring og kontroll av strømmen til dioden. Det fører til at en LED-armatur kan være svært motstandsdyktig mot for eksempel temperatursvingninger. Hvis du har en badstue hjemme, kan du sikkert skrive under på uttrykket «Badstue: Renhet for kropp og sjel.», og med LED-belysning kan du gi badstuen det lille ekstra. Et slikt belysningssystem er godkjent for opptil 100 grader, noe som skal være mer enn nok i badstuen.
Omvendt er det også mange som plasserer LED-belysning utendørs, og LED-lamper som er laget for utendørs bruk har ikke noe problem med mange minusgrader eller andre røffe værforhold. Når det gjelder bruk utendørs er det særlig vekslende temperatur og fuktighetsforhold som kan skade elektronikk, så det er selvfølgelig viktig å velge lamper og lyskilder som er designet for dette miljøet.
Lys som kan styres og tilpasses
LED-teknologien kan også tilpasses på en helt annen måte enn de gammeldagse glødepærene, noe som for eksempel gjør det mulig å installere LED-pærer som både kan dimmes og justeres med tanke på fargetemperatur. Kanskje vil du at belysningens skal være varm og dempet en vinterkveld, samtidig som den er kraftig og litt kaldere en vårdag du skal vaske gulvet? Med LED er det ikke noe problem, du kan få i både pose og sekk.
Oppsummert er det egentlig bare noen ekstremt få bruksområder igjen der glødepærene fortsatt holder koken. Såkalte ovnspærer er et av svært få eksempler, der LED enn så lenge ikke har klart å erstatte pærer som er designet for flere hundre grader.